Hody 2020

04. 06. 2020

Je začátek června, tedy období, kdy přípravy na TRADIČNÍ bítešské hody nabírají na rychlosti a intenzitě. Dobrovolníci z řad mládeže nacvičují Českou besedu, dolaďuje se hodový program a téměř celá Bíteš se těší na druhý zářiový víkend. Letos je ale situace jiná, letos nám plány zkřížil koronavirus. Přišel, viděl a zvítězil. Podařilo se mu využít strachu, alibismu a neochoty se uskromnit a Hody 2020 zrušil. Místo nich se připravuje jiný a skromnější program. PROČ? Proč když nemůžou být Hody, proč se na stejný termín chystá něco jiného?  Stejně, jako zastupitel za ČSSD Ondra Machola, jehož vyjádření zde přikládám, i já si na Zastupitelstvu 8. června rád vyslechnu důvody, proč byly hody zrušeny.

Pavel Doubek

Ondrej Machola – zastupitel města Velká Bíteš, předseda finančního výboru

Zdravím všechny z Bíteše a okolí!
Sice už neaktuální, ale v době, kdy jako zastupitelé jsme měli hromadně možnost na konci května se v tisících znacích vyjádřit k pořádání hodů, můj příspěvek měl větší smysl, nicméně tady je:
Rada města dne 23. 3. pověřila ředitele ICKK přípravou návrhu opatření ke zrušení Bítešské pouti a Hodů 2020 s termínem 14. 4. Výsledek zadaného úkolu pochopitelně jako zastupitel neznám. Informace z koordinačních zasedání organizované vedením města členům ZM byly dány zpětně až v době vládního rozvolňování dne 15. 5., aktuální informovanost členů ZM klasicky za nula. Domnívám se, že v současné situaci není důvod, aby ředitel ICKK zastavil přípravy bítešských hodů. Samozřejmě to mohou změnit nová vládní opatření, to nikdo neví, ale od toho je ředitel, aby vyhodnotil celou situaci a seznámil s tím zastupitele. Hody by rozhodně měly proběhnout ve skromnějším duchu, protože z pozice předsedy finančního výboru předem občanům sděluji, že příjmy městského rozpočtu budou poznamenány koronavirem a město je na můj vkus zadlužené až po uši na dlouhou dobu a z pohledu velkých investičních akcí se domnívám, že dobře už bylo… Rád si ale vyslechnu stanovisko k hodům od ředitele ICKK na červnovém ZM.